HIV FOBİSİ NEDİR?

AIDS(HIV)’E YAKALANMA KORKUSU

HIV hastalığına yakalanmaktan korkan bireyler her gün defalarca emin olmak için test yaptırmaktadır. Sonuç pozitif çıksa bile bundan asla tatmin olmayarak testi yineletme potansiyelindedirler. Yüksek oranda takıntı haline getirmiş bireylerde, doktorlarının test sonucunu “negatif” olduğunu onaylamasına rağmen başka bir doktora daha onaylatma gereksiniminde bulunurlar. 

 

HIV FOBİSİ VE OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUK

Obsesif Kompulsif Bozukluk’ta kişi yineleyici ve rahatsız edici düşüncelere sahiptir. Bu bozukluk çerçevesinde incelediğimiz çeşitli obsesyonlar mevcuttur. HIV veya çeşitli hastalıkların kendisine bulaşacağına dair yaşanan yineleyici düşünceler obsesyon olarak değerlendirilmektedir. Cinsel hastalıkların bulaşmasına dair yaşanan korkuların oranı da yadsınamayacak kadar fazladır. Kişi, sadece kendisine bulaşmasından değil, bulaşırsa aile bireylerine de bulaştırmaktan endişe duyar. Bir süre sonra evli çiftlerde eş ile araya giren uzaklık ve cinsel birlikteliliğin bitişi gözlemlenebilmektedir.

HIV belirtileri yüksek ateş, boğaz ağrısı, deride kızarıklık ve dökülme olarak bilinmektedir. HIV olduğunu düşünen kişi bu belirtileri okuduktan sonra kendisinde bu belirtileri aramaya başlar. Bir süre sonra sürekli olarak bu belirtilere kendisini odakladığı için kişi bu belirtileri kendisinde gözlemlemeye başlayacaktır. Bu da endişe seviyesini gittikçe yükseltecektir. 

Kişinin yaşam kalitesine müdahale eden bu bozukluğun psikoterapi yardımıyla iyileştirilebileceği gözlemlenmektedir. 

 

 

HIV KORKUSU PSİKOTERAPİ İLE ÇÖZÜMLENEBİLİR Mİ?

HIV(AIDS) korkusu OKB kapsamında ele alınacak olursa psikoterapi ile bu düşünce bozukluğunu iyileştirebileceği gözlemlenebilmektedir. Obsesif Kompulsif Bozukluk’ta genel olarak ilaç tedavisi gerekli görülmemektedir. Çeşitli psikoterapi ekolleri ile OKB çözümlenebilmektedir. EMDR terapisinin OKB çözümlemesinde etkili bir yöntem olduğu düşünülmektedir. EMDR terapisi ile bu obsesyonu yani korku ve endişeyi kişiye yaşatan hangi düşünce veya anının olduğu sorgulanır ve EMDR terapisinde yaşam kalitesini bozan bu düşünce kalıbı üzerine çözümlemeler yapılmaktadır.

Yukarıda belirtilen belirtiler hiçbir tanı ve tedavi içermemektedir. Eğer hastalıkla ilgili bir endişeniz, şüpheniz varsa ilgili uzmana gidip gerekli tanı testlerini ve tedaviyi yaptırmanız gerekmektedir. Ancak, yaptırıp negatif sonuç almanıza rağmen endişe ve şüpheniz varsa bir psikolojik danışmanlık almanız faydalı olacaktır.

M. BERK KARAOĞLU

UZMAN KLİNİK PSİKOLOG- CİNSEL TERAPİST

 


Geri
Eskişehir Web Tasarım