Evlilik Hayatında Erken Boşalma Bireyleri Nasıl Etkiler?

Evlilik Hayatında Erken Boşalma Bireyleri Nasıl Etkiler?

Erken boşalma; 4-5 erkekte bir görülebilen bir durumdur. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre 1 dakikanın altında denetimsiz boşalma durumuna erken boşalma denir. Süre her zaman bir kriter olmayabilir, erken boşalmadaki önemli kriter boşalmanın kontrolsüz olmasıdır. Bu yüzden denetimsiz boşalma olarak nitelendirilmektedir. Denetimsiz boşalma, ön sevişme esnasında veya vajinaya girmeden de gerçekleşebilmektedir. Erken boşalma, çiftler arasındaki cinsel hayatın işlevselliğini olumsuz yönde etkileyebilmektedir.Bu problemde, çoğunlukla bilinçaltı dinamiklerinin aktif rol aldığı öngörülmektedir. Bu yüzden, psikolojik yardım ile çözülebileceği düşünülmektedir. Buna ek olarak, birçok faktör erken boşalmayı etkileyebilir. Bunlar; aile ilişkileri, stres, partner ilişkileri, performans kaygısı, olumsuz beden algısı,cinselliğe bakış açısı, travmalar, cinsel deneyim eksikliği ve cinsel anlamda bilgisizlik olarak maddelenebilir. Ayrıca, erken boşalma problemi yaşayan kişilerin günlük hayatta da aceleci, kaygılı, sonuç odaklı, her şeye anlam yükleyebilen, duygularını rahatlıkla dışarı vuramayan bireyler oldukları gözlemlenebilmektedir.

Kaygı ve kontrol problemi erken boşalmayı tetiklerken, erken boşalma da kaygı ve kontrol problemini etkilemektedir. İlerleyen süreçlerde, cinsel birleşmede tamamlanamayan doyum, çiftler arasında çeşitli problemlere sebep olabilmektedir. Öfke ve tartışmanın artması öngörülebilen sonuçlar arasındadır. Kadın, doyum yaşamadığından ötürü öfkelenebilirken, erkek de suçluluk duygusunu yaşayabilmektedir. Kadın, sorunun partnerinin onu istememesi veya beğenmemesinden kaynaklı olabilir diye düşünebilmektedir. Erkek ise bu duyguları yaşatan kişi olduğu için kendisini yine suçlu hissederek cinsel birliktelilikten kaçınabilmektedir. Bu döngü sonucunda erkekte veya kadında cinsel isteksizlik oluşabilmektedir. 


Erken Boşalma Çözülebilir Mi?

Erken boşalmanın cinsel terapi ile çözümlenebildiği gözlenebilmektedir. Erken boşalmada bilinçaltı güçlü çalışır. Aynı zamanda kişinin dinamikleri de rol almaktadır, örneğin kişinin herhangi bir travması veya psikolojik rahatsızlıkları mecvut ise bunların üzerinden de bireysel terapi ile gidilebilir. Ancak, ciddi bir psikopatolojik durum söz konusu değil ise çift olarak cinsel terapi süreci işlenebilir. Cinsel terapiye çiftin beraber katılması, terapi bitiminde olumlu sonuç alabilme ihtimalini arttırabilmektedir. Cinsel terapi 8-10 seans yeterli olabildiği düşünülmektedir fakat yine de çiftlere ve bireylere göre değişkenlik gösterebilmektedir. Bilişsel Davranışçı Terapisi'nde (BDT) kişiye uygun kas egzersizleri, kas kuvvetlendirme ve denetim sağlama üzerine alıştırmalar ve ödevler verilmektedir.Ayrıca, bireylerin cinsellikle ilgili doğru bildikleri yanlışlar başta olmak üzere çeşitli konular üzerinde profesyonel bir şekilde durulur. Yoğunlaştırılmış terapiyle erken boşalma sorununu çözmede olumlu ve başarılı sonuçlarla karşılaşılabilmektedir. Fakat, bunların dışında kişide travmatik durumlar ve bilinçdışında olan bazı problemler de olabilir.Bu durumda EMDR terapisi uygulanabilmekte ve sonuca olumlu destek verebilmektedir.

M.Berk KARAOĞLU

Uzman Klinik Psikolog-Cinsel Terapist


Geri
Eskişehir Web Tasarım