Sertleşme Bozukluğu

   Sürekli olarak cinsel etkinlik sırasında ve cinsel etkinliği bitirene dek yeterli sertleşme sağlamada güçlük çekmektir. Yetişkin erkeklerin %10-20 sinde görülür. Bu bozukluk birincil yani cinsel etkinliğin başından beri görülebildiği gibi, ikincil yani sonradan ortaya çıkmış olabilir. Ayrıca genel ve durumsal olarak değerlendirilmelidir. Belirli bir partner veya durumla sınırlı değilse genel, yalnızca belirli bir partner veya durumda ortaya çıkıyorsa durumsal denilebilir. Bunun ayrımının yapılması cinsel terapinin işlevselliği açısından çok önemlidir, terapi süreci ona göre yapılandırılmaktadır. Sertleşme bozukluğunun sıklığı yaşla birlikte artış göstermektedir.

   Sertleşme probleminin neden olabileceği düşünülürse öncelikle tıbbi ve organik bir sorun olup olmadığı araştırılmalıdır. Eğer yoksa bozukluğun temeli psikolojiktir ve cinsel terapi desteği almak çok anlamlı olacaktır. Çünkü sertleşme bozukluğu sağlıklı bir cinsel yaşamı engelleyebileceği gibi bireyde ve partnerde başka psikolojik sorunlara da yol açabilmektedir. Geleneksel toplumlarda olduğu gibi bizim toplumumuzda da erkeğe göre cinsel ilişki erkekliğin bir kanıtıdır, cinsel ilişkide yetersizlik kişinin cinsiyeti hakkında yetersiz hissetmesine hatta kişilerarası ilişkilerde, mesleki ilişkilerde, duygusal ilişkilerde sorunlar yaşamasına neden olabilir çünkü birey öfke, depresyon, aşağılanmışlık hisleri yaşayabilir, benlik saygısı ve özgüveni düşebilir bu da hayatını olumsuz yönde etkileyebilir. Ayrıca bireyin partnerinde de ‘beğenilmiyor muyum, yetersiz miyim, benim yüzümden mi’ gibi olumsuz düşünceler oluşabilir ve partnerinin de benlik saygısı olumsuz etkilenebilir.

     Stresli yaşam olayları, kayıplar, maddi problemler, cinsellikle ilgili yanlış bilinenler ve performans kaygısı, ayrıca partnerle yaşanan sorunlar, iletişimdeki eksiklikler, farklı beklentiler de sertleşme bozukluğuna neden olabilmektedir. Çocukluktan beri cinsellikle ilgili baskılayıcı yaklaşımlar, cinselliğin konuşulmaması, ayıp, günah olarak nitelendirilmesi de bireyin bedenine ve cinsel duygularına yabancılaşmasına ve duygularına odaklanamamasına kaynak olabilmektedir.

   Sertleşme bozukluğundan bahsederken Madonna Fahişe Sendromundan da bahsedilebilir. Bu sendrom erkeğin partnerine olan sevgisini ve şehvetini birbirinden ayrıştırması durumudur. Kültürün, yetiştirilme tarzının, cinselliğin bastırılması ve ayıp olarak görülmesi durumundan kaynaklanabilmektedir. Yani cinsel ilişkiyi kötü bir durum olarak algılayan erkek bunu sadece aşağılanmış olarak gördüğü kadınlarla yapmak istemektedir. Partnerine duyduğu şefkat ve sevgiden dolayı ona cinselliği yakıştırmamaktadır. Bu durumda bireyin partnerine karşı cinsel isteksizlik ve sertleşme problemleri yaşanabilmektedir. Cinsel terapi sürecinde bireyin partnerini algılayış biçimi, ilişkilerinin dinamikleri de konuşularak işlevli hale getirilmeye çalışılmaktadır.

Cinsel terapi süreci nasıldır?

   Cinsel terapi cinsel hayatlarında sorunlar yaşayan bireylerin veya çiftlerin cinsel doyumunu arttırmak ve cinsel işlevlerin yeniden kurulması amacıyla yapılan terapidir. Cinsel terapi süreci çiftlerin birlikte gelmesiyle yürütülür. Genelde bilişsel davranışçı terapi içeren cinsel terapi öngörülebilir. Cinsel terapi sürecinde hem bilişsel hem davranışsal ödevler verilebilir. Cinsel mitler, geçmişte zihnimize kazınmış olan doğru bilinen yanlışlar gibi birçok konu konuşulur. Her seansta cinsellikle ilgili özel bir konu konuşulur, bunun yanı sıra cinsel egzersizler, kegel ve masaj ödevleri gibi uygulamalar verilir ve daha spesifik olan sertleşme problemine yönelik egzersizler verilir. Yaklaşık 10 seanslık bir süreç sürebilmektedir. Çift gelmesi önerilir ancak çift gelmeyen danışanlarımızla da bilişsel davranışçı terapi ve EMDR terapisi gibi süreçler yürütülebilmektedir. Bozukluğa neden olan altta yatan birçok dinamik ele alınmaya çalışılmaktadır çünkü geçmişteki anılar bizlerde olumsuz düşünce ve duygulara sebebiyet verebilmektedir bu da sertleşme problemine neden olabileceği için EMDR yöntemi de anlamlı bir yöntem olarak görülmektedir.

 

M. Berk Karaoğlu

Uzman Klinik Psikolog- Aile Danışmanı- Cinsel Terapist

Özel Berk Karaoğlu Aile Danışma Merkezi

 


Geri
Eskişehir Web Tasarım