Fetişizm Bozukluğu

FETİŞİZM BOZUKLUĞU:

 

Fetişizm bozukluğu, en az 6 ay boyunca cinsel anlamda uyarılmak için yalnızca cansız bir nesneye veya vücudun genital bölge dışındaki yerlerine ihtiyaç duymaktır. Kişi cansız nesnelere veya genital olmayan bölgeler için tekrarlayıcı, fantezi, dürtü ve davranışlar gösterir. Fetiş, çocukluk evrelerinde de önem taşır ancak genellikle ergenlik döneminde kendini gösteren bir bozukluktur. Ayrıca fetişizm bozukluğu taşıyan bireyler çoğunlukla erkektir.

 

Fetişizmde en yaygın cinsel uyaranlar:  

  • Ayak fetişizmi
  • Kıyafet fetişizmi
  • Ayakkabı, çizme ve çorap fetişizmi
  • İç çamaşırı fetişizmi
  • Deri fetişizmi
  • Gıda fetişizmi
  • Tüylü fetişizm
  • İdrar fetişizmi
  • Hamilelik fetişizmi
  • Saç, el, tırnak fetişizmi

 

Bu bozukluğu taşıyan bazı bireyler cinsel anlam yüklediği objeyi okşama, öpme, emme veya rektumlarına (anüs çevresi) yerleştirip ona bakarak mastürbasyon yapar. Zaman zaman cinsellik için bu nesneleri kullanmak fantezidir, teşhis koyulmaz. Hekimler tarafından bu tanıyı alan kimseler bu nesneler olmadan veya vücudun genital alan dışı bölgesi olmadan uyarılamaz, nesneye karşı koyulamayacak derecede erotik haz duyar. Bireyin işlevselliğini önemli ölçüde olumsuz etkiler, sıkıntıya yol açar.

 

FETİŞİZM NEDENLERİ

 

Kimi kuramcılar fetişizmin erken çocukluk dönemindeki deneyimlerinden, haz nesnelerinden tatmin olmayla ilişkilendirirler. Öğrenim kuramcıları ise çocukluktaki mastürbasyon davranışlarıyla ilgili olduğunu açıklar. Fetişlere davranışsal yaklaşan kuramcılar ise çocuğun küçükken uygun olmayan bir ortamda nesneleri veya genital olmayan bölgeleri cinsel uyarıcı olarak kullanıldığına maruz kalması ve cinsel çekicilikle ilişki kurması olarak kavramsallaştırır.

Ayrıca kişi içsel sıkıntısını, stresini, öfkesini ve diğer duygusal zorluklarla bastırmak için de bir baş etme yöntemi olarak kullanıyor olabilir.

 

Fetişlerin Çözümlenmesi Mümkün Müdür?

 

Eğer kişinin kendisi veya partneri cinsel yaşantılarında fantezi işlevi olmaktan çıkıp sadece bu yolla uyarılıp yaşam kalitesi düşüyor, içsel sıkıntı yaratıyor ve cinsel yaşamını olumsuz etkiliyorsa bu anlamda destek almak faydalı olacaktır. Fetişi olan kimselerde bu durumun tamamen ortadan kalkması mümkün olmayabilir ancak kontrolünü sağlayabilir ve partnerinin de rızası alınarak uygun sınırlar çerçevesinde bu isteklerini gerçekleştirebilirler.

 

BERK KARAOĞLU

UZMAN KLİNİK PSİKOLOG- AİLE DANIŞMANI

ÖZEL BERK KARAOĞLU AİLE DANIŞMA MERKEZİ


Geri
Eskişehir Web Tasarım